Dagens i 1600-1700 tallet, var det veldig mye overtroiske

Dagensrusselåter og Petter DassSom vi alle vet så er jo det 6bud fra de 10 bud ‘Du skal ikke bryte ekteskap’ så da å drive hor mens du ergift bryter da dette budet. Men selv om du ikke skal bryte ekteskap er ettbrudd, så står det ingenting om å drive hor generelt. Men det var fortsatt ikkegreit, og ble sett på som et ¨sinn¨ dette merker vi og får høre i samlingenetil selveste Petter Dass. Han skrev jo teksten ‘du skal ikke bedrive hor’ hvorhan forklarer og skriver om at det en ett sinn og absolutt ikke greit å bedrivehor.

På denne tiden altså i 1600-1700 tallet, var det veldig mye overtroisketanker og veldig strikte regler for enkelte ting. Så hvis du var en av dissesom drev med hor fordi det måtte jo være noen ellers så hadde det ikke vært ettså stort tema på den tiden. Noen måtte jo tjene penger mens andre bare trengtenytelsen. Men hvis du uheldigvis var en av dissa som måtte drive med hor, såville du blitt utstått av samfunnet, du ville blitt dekket av sinner og andrenegative kommentarer fra disse overtroiske prester og samfunn knyttetmennesker.

Du var heldig hvis du hadde horet deg en gang, og klarte å få betaltbort synden din. Men andre hadde jo dette som en ¨jobb¨ hvis du kan kalle detdet.  Seksualitet var hellig på den tidenog skulle bare være mellom ektefeller. Alt annet ville blitt sett ned på ogigjen ville være et sinn. Men i dagens samfunn er althelt annerledes, altså jeg vil nesten si at det har blitt helt omvendt. Seksualiteti dagens samfunn er helt normalt blant alle selv i altfor ung alder. Og ikkeminst i russetiden.

Russetiden de siste årene har blitt kaos i medier og blantforeldre. Russen har jo alltid vært populær blant barn, på grunn avrollemodeller og inspirasjon til å fullføre skolen, men de siste årene harrussetiden handlet mer om: hvem som er de beste gruppene, hvem som har de bestelåtene, hvem som har mest penger, hvem som klarer å dra mest jenter/gutter. Du kannesten se på dem som mafiaen, som jeg har hørt folke kalle det. Gjenger somdriver med hærverk, fyll, og ikke minst hor! Gjenger som sloss og nesten dreperhverandre. Man ville nesten trodd at dette ville få barn til å miste disserollemodellen og se hva slags galskap disse russe folka driver med, men det erfaktisk helt omvendt. Barn eller ungdommer fra 13-18 er nå mer gira på russenen noen gang før! Hva skjedde? Seksualitet var så hellig og virker det som detnesten blir gitt ut gratis? for det første i barokken var folk veldig overtroisketil gud og hans bud, mens i dag begynner folk å gå sin egen vei og gi litt merfaen. Troen på gud er ikke så populær blant ungdommen i dag som i barokken.

Deter nokså mange ungdommer som er super kristnende men der nok ikke den typenrussen du leser om i media.Men i 2017 brøyt artistene ¨solgudenog mannen¨ ut med sangen Playboy 2017 som satte både russen og russens foreldrepå hode. Media gikk til angrep på alt som het russelåter. Sangen de hadde lagetvar veldig drøy ifølge media og foreldre som gikk imot dem. Sangen ble forttatt ned og de kom ut med en sang hvor de forklarte at det var ikke sånn mentog alt er bare hyggelig og snilt i russegruppa. Men den første sangen, hva varså galt med den som gjorde at Norge gikk i angreps modus for noen dager? For detførste så var deler av sangen som låt som dette «Er du 13, er du med. Når dusuger, så gå ned» og de synger også om kokain, som om det skulle blitt servertpå middags bord på en søndags middag.

Guttene på bussen hadde ingenting med sangeneå gjøre, de hadde bare betalt artistene for låten. Så mesteparten av klagenegikk rett til guttene, når de egentlig skulle gå til artistene. Hva tror duPetter Dass hadde sagt om dette her?! Som Petter Dass skriver del 5eller vers 5 i skriften ‘Du skal ikke bedrive hor’ så skriver han ‘jeg meg nuførst henvender til deg, du kåte dreng, hvis fot så flittig renner til horenshus og seng’ jeg føler dette går rett til russen om de var samme tidsperiode. Medtanke på at russen har nesten konkurranser om hvem som klare å skaffe seg mest.Men så klart playboy guttene er ikke de eneste med drøye sanger, de fleste nåtil dags har veldig drøye sanger. Men vi som liker å høre på disse sangene vetat de ikke blir tatt seriøst, vi vet at playboy ikke var seriøse.

Det var nokhelt tilfeldig hett og dårligt tidspunkt at den sangen ble angrepet på. Teksten til playboy 2017 ligger nederstav denne teksten.de to tekstene ‘Du skal ikkebedrive hor’ og ‘Playboy 2017’ har nesten et likt tema, men handler de om detsamme? NEI!! Altså Petter Dass sin tekst er jo informasjon om hvordan du skaloppføre deg og hvordan ting var, mens russelåten er sang som viser hvem enguttegjeng fra Bergen er og at de er snart ferdig med videregående skolegang. Pettersin tekst handler om å ikke drive hor med gifte og ikke gifte folk, fordi detbryter en av de 10 bud. Mens igjen russelåten er bare oppskrytt og bare en sangfor å tøffe seg.

Greit at de synger om hor og bedrive det. Men det betyr ikkeat det er det som faktisk skjer. Det er som er den største forskjellen mellomPetter Dass og Russelåtene i dag. Er tidsperioden! I barokken var jo alt veldigstrengt også videre. Men også att formen eller oppbygningen av tekstene er ikkeveldig forskjellige, men VELDIG forskjellige. ‘Du skal ikke bedrive hor’ ersatt opp som et dikt samling eller salme.

Mens russelåten er en sang. Det erveldig stor forskjell på både hvordan man leser det og oppfatter budskapet. SåPetter Dass sin tekst skal oppfattes som ett budskap eller mål til hvordan manoppføre seg i barokken. Mens Russelåten er ikke noe mer en låt som skal tøffeopp en gjeng med gutter. KILDER:https://www.youtube.com/watch?v=USERwUmTuAs             https://www.musixmatch.com/lyrics/Solguden-feat-Mannen/Playboy-2017-v1-2https://www.tv2.no/a/8966548                     Si meg hvor mye må jeg betale for å få no’fitte her? Alle sammen vet at du er ganske keen på meg Damer står på rekke såjeg peker og jeg velger deg Heller opp et glass med no’ champis for å imponereJeg står i mitt manshion, jeg er bedre enn dere Er du tretten er du med Når dusuger så gå ned Er du skvetten legg deg ned og ike skrik Er du tretten er dumed Når du suger så gå ned Spruter deg i trynet og vi skriker samma det hundanser som en hore, hore, hore, hore, hore når hun danser oppå bordet, bordet,bordet, bordet, bordet husker ikke hva hun gjorde, gjorde, gjorde, gjorde,gjorde klokka den var over 12 når hun ble med hjeeem Hun danser som en hore,hore, hore, hore, hore Når hun danser oppå bordet, bordet, bordet, bordet,bordet Husker ikke hva hun gjorde, gjorde, gjorde, gjorde, gjorde Klokka denvar over 12 når hun ble med hjem Vi kan dra av sted til min playboy mansion Vikan dra av sted til min playboy mansion Hvis du spiser ananas så smaker detsøtt Jeg havnet på forsiden av playboy med Triana Jeg lever som en konge Jeghooker som en prins kokain og pupper er det diggeste som finnes Si meg hvor myejeg må betale for å få no’ fitte her? Du er en hore selv om du ikke får betaltEr du tretten er du med Når du suger så gå ned Er du skvetten sp legg deg nedog ikke skrik Er du tretten er du med Når du suger så gå ned spruter deg itrynet og vi skriker samma det Hun danser som en hore, hore, hore, hore, horeNår hun danser oppå bordet, bordet, bordet, bordet, bordet husker ikke hva hungjorde, gjorde, gjorde, gjorde, gjorde klokka den var over tolv når hun ble medhjem Hun danser som en hore, hore, hore, hore, hore Når hun danser oppå bordet,bordet, bordet, bordet, bordet husker ikke hva hun gjorde, gjorde, gjorde,gjorde, gjorde klokka den var over tolv når hun ble med hjem Vi kan dra av stedtil min playboy mansion Vi kan dra av sted til min playboy mansion Hun dansersom en hore, hore, hore, hore, hore